CULT 2016CULT - Hommage à Bertalan Székely, light installation, size variable, 2016

The Hungarian historical painter Bertalan Székely loved the village Szada, and he is still celebrated by the citizens. His Atelier – if not the whole village – kept his aura. This, non visible, cultist phenomenon appears in the installation. The footsteps of the painter stays in the studio flour, since he is present until today.

The work refers to the definition of “heteropotia”. Michel Foucault uses this term to describe spaces that have multiple layers of meanings, more than what immediately meets the eye. In general, a heterotopia is a physical representation of the utopia, but – opposite to that – it’s existing in real space. The cemetery for example, carries the thought of death, or the museum, where art changes the way of daily view. The atelier is also one of this kind, where a personality augment the real space, and stays within.


KULTUSZ - Hommage à Székely Bertalan, fényinstalláció, változó méret, 2016

A Székely Bertalan által különösen szeretett Szada máig ünnepli a művészt. Műtermét - ha nem az egész falut – körüllengi személyisége. Ezt a nem látható, de érezhető ’kultuszt’ jeleníti meg az installáció. A festő lábnyoma műtermének parkettáján marad, hiszen Székely Bertalan jelenléte Szadán a mai napig érezhető.

A fény installáció a “heteropotia” –ra reflektál. Michel Foucault által használt fogalom, azokat a tereket jelöli, melyek láthatatlan többletjelentéssel rendelkeznek. A heteropotia az utópia egy formája, de - szemben azzal – valós hellyel rendelkeznek. Ilyen például a temető, ahol a halál gondolata uralkodik, vagy a múzeum, ahol a művészet kerül a figyelem középpontjába. Ide kapcsolható a műterem is, hiszen az alkotó személyisége a térre helyeződik, a térben marad.

www.szvettamas.com - All Rights Reserved © 2009 Tamas Szvet
Please contact Tamas Szvet for use or publication of these articles or any written or visual content.